Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /O generalnem konzulatu /Generalna konzulka /

Generalna Konzulka

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci spletne strani našega Generalnega konzulata!

Upamo, da ste v novo leto zakorakali zdravo in uspešno in ste, skupaj z nami, pripravljeni na številne nove izzive! Naš Generalni konzulat v tem letu načrtuje številne aktivnosti in dogodke v posameznih zveznih državah na različnih področjih – najsi bosta to gospodarstvo in podjetništvo, turistična, vinska in kulinarična promocija Slovenije, kultura in kulturna dediščina, izobraževanje in znanost ali konzularne dejavnosti.

Pri tem seveda ne gre pozabiti na številne načrtovane aktivnosti rojakov - slovenske narodne skupnosti tako v Ohiu, kot tudi v drugih zveznih državah ZDA.. Še posebej tiste, ki so namenjene ohranjanju slovenske kulture in jezika pri mlajših generacijah, ki  jih naš konzulat še posebej podpira.  

Pri utrjevanju odnosov ter nadgradnje do sedaj vzpostavljenega sodelovanja, kakor tudi pri gradnji novih oblik sodelovanja med Slovenijo in državami Srednjega zahoda, Generalni  konzulat namenja posebno pozornost širitvi prepoznavnosti Slovenije in Slovencev, ter slovenske kulture in jezika, ki sta stoletja prispevala k ohranjanju naše narodne identitete.

Obstoj slovenske skupnosti pa ni edino, kar nas povezuje in združuje.  

Slovenija se je v preteklih desetletjih razvila v  inovativno in ustvarjalno deželo z raznolikim kulturnim in naravnim bogastvom, kulinariko in vinsko kulturo, ki jo znajo ceniti tudi ameriški gostje. Veseli nas tudi, da državi krepita gospodarsko sodelovanje, kakor tudi sodelovanje na drugih pomembnih področjih – v medicini in zdravstvu, izobraževanju, knjižničarstvu, znanosti, medmestnem sodelovanju.  

Naše omenjene aktivnosti so le delček vsestranskega sodelovanja med državama in s tem razumevanjem oblikujemo tudi spletno stran, ki je pred vami, ter družbena omrežja Generalnega konzulata, kjer najdete novice, zanimive poslovne ter druge informacije o Sloveniji in ZDA ter prireditve in dogodke, ki jih organiziramo in na katerih smo zmeraj veseli vaše udeležbe in srečanj z vami.  

Srečno in nasvidenje!

Alenka Jerak, Generalna konzulka

Alenka Jerak

Izobrazba: univerzitetna diplomirana pravnica

Delovne izkušnje: Karierna diplomatka z dolgoletnimi izkušnjami na različnih področjih na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije in v tujini. Kot pooblaščena ministrica in namestnica veleposlanikov je delovala v Švici, Nemčiji in na Nizozemskem, službovala pa je tudi na Hrvaškem in v Kanadi.

Znanje tujih jezikov: angleško, nemško, špansko, hrvaško, srbsko, nizozemsko.

Zakonski stan: Je poročena in je mati dveh otrok.