Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Izredni dogodki /COVID-19 /

Koranavirus (COVID-19) - novice in priporočila za potnike, ki potujejo v Slovenijo in v ZDA

POTNIKI, KI POTUJEJO V SLOVENIJO

Priporočila potnikom, ki potujejo v Slovenijo najdete na spletni strani https://www.gov.si/teme/koronavirus/navodila-za-potnike

Slovenija je 15.3. začasno ukinila letališki, železniški in avtobusni promet zato svetujemo, da se vrnete v Slovenijo preko letališč v državah, kjer ni uvedena prepoved za vstop potnikov, ki so bili v schengenskem prostoru. Tam boste imeli na izbiro več povratnih letov.

Ob povratku v Slovenijo svetujemo, da se obrnete na vašo letalsko družbo in prestavite let, tako da se boste čim prej vrnili v RS. V kolikor ni drugih možnosti, razmislite tudi o nakupu nove letalske vozovnice. Pri tem morate biti pozorni na morebitne omejitve potovanja v povezavi s koronavirusom v državah tranzita. Osnovne informacije lahko najdete na spletnih straneh slovenskih veleposlaništev.

Svetujemo, da si preberete tudi informacije o ukrepih Slovenije v povezavi s Covid-19, ki so na www.gov.si/teme/koronavirus/.

Slovenskim državljanom v ZDA svetujemo, da spremljajo medije in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Prav tako morate biti pripravljeni na morebitne zamude zaradi ukrepov v povezavi z omejevanjem virusa.   

Priporočila MZZ RS glede potovanja v ZDA najdete na naslednji povezavi - https://www.gov.si/zbirke/drzave/zdruzene-drzave-amerike/

OMEJITVE PRI VSTOPU V ZDA

Slovenija in ostale schengenske države

Vsem slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v ZDA, svetujemo, da se nemudoma vrnejo v Republiko Slovenijo.

V skladu z razglasom o omejitvi vstopa tujcev, ki predstavljajo tveganje za prenos koronavirusa, ki je stopil v veljavo 13.3.2020 ob 23:59 uri (EST), so ZDA uvedle prepoved vstopa v ZDA za tujce, ki so bili v schengenskem prostoru v 14 dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA.

Iz ukrepa prepovedi vstopa v ZDA so izvzete določene kategorije tujcev. Ukrepi v razglasu se med drugim ne nanašajo na zakonite stalne prebivalce ZDA, ožje družinske člane ameriških državljanov in zakonitih stalnih prebivalcev, ki so tujci (soproga, otrok, zakoniti zastopnik državljana ZDA ali zakonitega stalnega prebivalca, če je državljan ZDA ali zakoniti stalni prebivalec neporočen in je mlajši od 21 let, itd.), tujce, ki potujejo v ZDA na povabilo vlade ZDA v povezavi z ukrepi za omejevanje širjenja virusa, diplomate in tuje vladne uradnike, ki službeno potujejo v ZDA, člane letalskih in ladijskih posadk.

Več informacij lahko najdete v razglasu - https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-certain-additional-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/.

V kolikor so tujci, za katere ne velja prepoved vstopa iz razglasa, v 14-dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA obiskali schengenski prostor, bodo ob prihodu v ZDA podvrženi zdravstvenemu pregledu zaradi izpostavljenosti virusu.

Več informacij lahko najdete na naslednji povezavi: CDC - https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/after-travel-precautions.html  

Svetujemo, da pred načrtovanim potovanjem redno preverjate navodila, saj se le-ta dnevno spreminjajo!