Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /O generalnem konzulatu /

O generalnem konzulatu RS v Clevelandu

Konzularno območje Generalnega konzulata RS v Clevelandu obsega deset zveznih držav: Ohio, Wisconsin, Illinois, Michigan, Pensilvanija, Minnesota, Missouri, Indiana, Iowa in Kolorado. Konzularno območje pokriva več kot 1.700.000 km2 in več kot 75 milijonov prebivalcev.

Generalni konzulat Repuublike Slovenije v Clevelandu je edino profesionalno diplomatsko-konzularno predstavništvo v mestu Cleveland in v celotni zvezni državi Ohio.

Z vzpostavitvijo diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in ZDA (11. avgusta 1992) sta bili istega meseca odprti veleposlaništvi v Washingtonu in v Ljubljani. Vzpostavljen je bil temeljni okvir za vzpostavitev dialoga med državama na vseh ravneh.

Glavna naloga generalnega konzulata je spodbujati vsestransko vzajemno sodelovanje med Republiko Slovenijo in pristojnim konzularnim območjem v Združenih državah Amerike, še posebej na tistih področjih, za katera obstajajo interesi v obeh državah, pri njunih državljanih, gospodarskih, kulturnih in drugih organizacijah in ustanovah. Prav tako nudi konzularno pomoč slovenskim državljanom in posveča posebno pozornost številčni slovenski skupnosti v ZDA.