Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
16.03.2020  

NUJNO OBVESTILO - COVID-19

Vsem slovenskim državljanom, ki ste začasno v tujini, svetujemo, da se zaradi pandemije koronavirusa (Covid-19) čim prej vrnete v Slovenijo.

Dne 11.3.2020 je bila sprejeta odločitev o prepovedi vstopa tujcev v ZDA, ki so bili v schengenskem prostoru v 14 dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA.

Prepoved je stopila v veljavo v petek, 13.3.2020, ob 11:59 uri (EST). Ob povratku v Slovenijo svetujemo, da se obrnete na vašo letalsko družbo in prestavite let, tako da se boste čim prej vrnili v RS. V kolikor ni drugih možnosti, razmislite tudi o nakupu nove letalske vozovnice. Pri tem morate biti pozorni na morebitne omejitve potovanja v povezavi s koronavirusom v državah tranzita.

Osnovne informacije lahko najdete na spletnih straneh slovenskih veleposlaništev. Slovenija je 15.3. začasno ukinila letališki, železniški in avtobusni promet zato svetujemo, da se vrnete v Slovenijo preko letališč v državah, kjer ni uvedena prepoved za vstop potnikov, ki so bili v schengenskem prostoru. Tam boste imeli na izbiro več povratnih letov.

Svetujemo, da si preberete tudi informacije o ukrepih Slovenije v povezavi s Covid-19, ki so na www.gov.si/teme/koronavirus/ .

Slovenskim državljanom v ZDA svetujemo, da spremljajo medije in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Prav tako morate biti pripravljeni na morebitne zamude zaradi ukrepov v povezavi z omejevanjem virusa.

Podrobne informacije o predsedniškem razglasu in omejitvi potovanja v ZDA najdete na spletni strani Veleposlaništva RS Washington – http://www.washington.veleposlanistvo.si/index.php?id=2252

Priporočila MZZ RS glede potovanja v ZDA najdete na naslednji povezavi - https://www.gov.si/zbirke/drzave/zdruzene-drzave-amerike/