Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
30.06.2020  

Virtualna proslava Generalnega konzulata ob dnevu državnosti

Za ogled virtualne proslave prosimo kliknite na tale link.

Drage Slovenke in Slovenci,
cenjeni prijatelji Slovenije
in ostali gostje
                                                                                                                  
Slovenija danes praznuje pomemben dan, Dan državnosti. V spomin na 25. junij 1991 in dogodke , ki so pripomogli k nastanku naše države in kasneje tudi njenem mednarodnem priznanju – h katerem ste v veliki meri pripomogli tudi vi, Slovenci v ZDA. Posebej občudovanja vredna je bila takratna  enotnost slovenskega naroda, ki je  v ključnem zgodovinskem trenutku pripomogla k uresničitvi sanj o samostojni in neodvisni državi.

Slovenija danes s ponosom gleda na prehojeno pot. V tem  kratkem obdobju nam je uspelo uresničiti vse velike cilje, ki smo si jih zadali : gospodarsko in politično preobrazbo, vključitev v mednarodno skupnost in njene institucije. Smo ponosna članica Evropske unije, partnerica Zavezništva in  članica Združenih narodov.

Slovenija in ZDA sta v tem obdobju stkali številne prijateljske in partnerske  vezi. Druži ju demokracija, pripadnost temeljnim vrednotam,  gospodarska in kulturna povezanost, politično-vojaško partnerstvo. In seveda živa vez - slovenska izseljenska skupnost, iz katere izhajajo tudi številne znane osebe  - politiki,  izumitelji, astronavti, glasbeniki.....  A prioritetni izziv ostajajo prizadevanja za poglobitev sodelovanja obeh držav na vseh področjih in ravneh.

In temu cilju sledi tudi naš  Generalni konzulat. Poleg promocije  naše lepe domovine, ki se ponaša z neokrnjenimi naravnimi lepotami in butičnim turizmom, dobrosrčnostjo in prijaznostjo  ljudi,  odlično hrano in vrhunskimi vini, bogato kulturno dediščino in športnimi dosežki v svetovnem merilu, lahko Ameriki ponudimo veliko več.

Naši pogledi in razmišljanja so usmerjeni v prihodnost in premagovanje novih izzivov. Njihove posledice bodo pustile globji  pečat na vsa področja našega življenja, kot bi si želeli. Naši vsakdanjiki ne bodo več nikoli takšni, kot smo jih bili vajeni. 

To dokazuje tudi narava današnje virtualne prireditve, ki je vsa leta tradicionalno potekala v mestni hiši Clevelanda, za kar se županu  Jacksonu iskreno zahvaljujemo.  A po drugi strani nas razveseljuje tudi ugotovitev, da vsa visoka tehnologija ne odtehta osebnega stika in topline stiska človeških rok.
Upam, da boste v nadaljevanju uživali v zanimivem kulturnem programu, ki smo ga za vas pripravili z udeleženci iz vseh skoraj vseh držav, za katere je pristojen  naš Generalni konzulat. Hvala vsem, ki ste se odzvali na naš poziv in tudi vsem tistim, ki redno spremljate naše aktivnosti, nas spodbujate in sodelujete!

Čestitke ob Dnevu državnosti, našem skupnem prazniku!
Srečno, Slovenija .